beaujolais-nouveau-primeur

Beaujolais Nouveau / Beaujolais Primeur

Le Beaujolais Nouveau est arrivée!

We naderen de derde donderdag van november. De dag van de Beaujolais Nouveau – en van mijn ebook over… jawel: Beaujolais.

In de fifties en de sixties werd de-derde-donderdag-van-november royaal gevierd met zwierende feesten en dampende danspartijen in Parijse bistro’s. De liters van deze piepjonge wijn waren niet aan te slepen. De hype verspreidde zich in de seventies vanuit Frankrijk (wij hebben er in Nederland ook nog aan meegedaan) verder door Europa en zelfs naar Australie╠ł en Japan.

Beaujolais Nouveau (die toen nog Beaujolais Primeur heette) stond elk jaar garant voor een flink feest. Maar vandaag de dag neemt het feestje slechts een bescheiden plaatsje in op de kalender van de wijnliefhebber. De Beaujolais Nouveau lijkt eerder op z’n retour dan arrive╠ü…

Want door de langdurige hype nam de vraag toe. En de productie. En die combinatie bleek lastig om goede wijnen af te leveren. Het resultaat: massa’s schrale slobberwijnen die voor een paar euro’s in de supermarkt liggen. Hierdoor lijkt de Beaujolais vergane glorie.
Maar het kan ook anders.

Er komen ook wijnen van een hele andere orde uit de Beaujolais. Oo╠ük gemaakt van diezelfde gamay druif, maar dan verfijnder en voller van smaak. Dat zijn de ‘Beaujolais- Villages’; wijnen uit 39 geselecteerde dorpen in het noordelijk deel van de Beaujolais. En binnen die dorpen zijn er weer 10 toppers aan te wijzen, dat zijn de Crus du Beaujolais.

En daarover gaat dit ebook.

Over de Beaujolais, de Nouveau en wat er nog méér te ontdekken valt.

Zoals de Villages en de Crus du Beaujolais. En natuurlijk gaan we het hebben over de gamay druif en de belangrijkste bodem voor kwalitatieve Beaujolais: graniet. Want gamay en graniet, vormen de gouden combinatie voor een grote Beaujolaiswijn met terroir en finesse.

En ik hoop dat jij na het lezen van dit ebook ook zegt: Beaujolais? Dat is meer dan Nouveau.

Klik hier om het ebook Beaujolais meteen (gratis) te downloaden

 

 

Antwoord op meer wijnvragen?

De afgelopen jaren heb ik (Jeroen) tijdens de wijncursussen en workshops, veel vragen beantwoord van wijnliefhebbers.

De 25 meest gestelde vragen & de antwoorden hierop, heb ik gebundeld in dit handige e-book. Je kunt het hier gratis downloaden.