aroma-wijn

Wat is aroma in wijn?

Het woord aroma wordt door wijnproevers vaak gebruikt. Je moet hierbij denken aan woorden als appel, banaan, toast, stal en vanille. Aroma’s zijn dan ook de geuren die we in de wijn vinden. Hier kun je nog iets specifieker in zijn. Er zijn de primaire aroma’s zoals in ons voorbeeld appel en banaan en de zogenaamde secundaire aroma’s zoals in ons voorbeeld toast en vanille.

De primaire aroma’s moet je zien als de geuren die een wijn heeft, die kenmerkend zijn voor het gebruikte druivenras. Ieder druivenras geeft zijn eigen specifieke geuren aan een wijn. Een wijn gemaakt van de sauvignon blanc druif zal stuivende aroma’s hebben met geuren van kruisbessen en buxus. Deze komen dus vanuit de druif.

De secundaire aroma’s ontstaan tijdens de gisting. Specifieke aroma’s die ontstaan door bijvoorbeeld rijping op eikenhouten vaten of op de fles, noemen we tertiaire aroma’s. Hierdoor ruik je soms vanille of toast in een wijn.

 

Antwoord op meer wijnvragen?

De afgelopen jaren heb ik (Jeroen) tijdens de wijncursussen en workshops, veel vragen beantwoord van wijnliefhebbers.

De 25 meest gestelde vragen & de antwoorden hierop, heb ik gebundeld in dit handige e-book. Je kunt het hier gratis downloaden.