hoofdpijn-sulfiet-wijn

Krijg je hoofdpijn van Sulfiet?

Een veelgehoord argument om geen wijn te drinken is dat mensen hier hoofdpijn van krijgen. Dit is dan niet na het consumeren van een overmatige hoeveelheid wijn, maar al na één glas of slechts enkele slokken. Dit wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van sulfiet in de wijn.

Sommige mensen zijn gevoelig voor sulfiet. Deze mensen krijgen dan ook hoofdpijn van sulfiet. Omdat witte wijn meer sulfiet bevat, krijgen de meeste mensen vaker hoofdpijn van witte wijn dan van rode wijn.

Sulfiet is een organische stof die van nature aanwezig is in druiven en daarnaast veel andere vruchten en groenten. Om wijn houdbaar te maken wordt er net voor het bottelen van de wijn nog een bepaalde hoeveelheid sulfiet toegevoegd. Sulfiet zorgt ervoor dat eventueel aanwezige bacteriën gedood worden en dat de wijn goed is op het moment dat je hem uitschenkt. 

Bij witte wijnen wordt over het algemeen meer sulfiet gebruikt dan bij rode wijnen. Rode wijnen hebben vrijwel altijd tannine dat zorgt voor de betere houdbaarheid. Op het moment dat een wijn meer sulfiet bevat dan de richtlijn weergeeft, zal dit op het achteretiket vermeld moeten worden.

Een oplossing hiervoor zou kunnen zijn, om dan ook rode wijn te drinken in plaats van witte wijn. Daarnaast zijn ook biologische wijnen een mogelijkheid. Biologische wijn is wijn gemaakt van biologisch geteelde druiven. Bij biologische wijnbouw is men voorstander van het minder en beperkt gebruik van bestrijdingsmiddelen. Ook het gebruik van middelen en mogelijkheden ter verbetering van de wijn wordt zoveel mogelijk vermeden. Het uitgangspunt is een zo puur mogelijke wijn te maken. Hierbij komt ook dat men geen sulfiet toevoegt om de houdbaarheid en het voorkomen van bacteriële infecties in de fles te voorkomen.

Op de fles zie je vaak de vermelding “no sulpher added”. Oftewel: geen sulfiet toegevoegd. Vanuit de druif heeft de wijn al wel zijn natuurlijke sulfietgehalte. Dus een wijn helemaal zonder sulfiet, die is er niet.

Meer weten hierover?
Lees dan ook: "Zit er sulfiet in biologische wijn?"

 

Antwoord op meer wijnvragen?

De afgelopen jaren heb ik (Jeroen) tijdens de wijncursussen en workshops, veel vragen beantwoord van wijnliefhebbers.

De 25 meest gestelde vragen & de antwoorden hierop, heb ik gebundeld in dit handige e-book. Je kunt het hier gratis downloaden.