wijn-valentijnsdag-amour

Saint-Amour: de Valentijn wijn bij uitstek! Lees snel verder

Binnenkort is het weer Valentijnsdag.
Maar wat is nou de perfecte wijn voor Valentijn?
Saint-Amour natuurlijk!

De meest noordelijke Cru du Beaujolais (Frankrijk) komt uit het prachtige en romantische dorpje Saint-Amour. Dit dorp is, zegt men, vernoemd naar de Romeinse soldaat Amor.

Van Saint-Amour wordt ook gezegd dat het de meest romantische wijn uit de Beaujolais is. Als je dan bedenkt dat ongeveer 20 tot 25% van alle Saint-Amour verkopen plaatsvindt in februari... Dan mag je wel stellen dat dit de Valentijn wijn bij uitstek is!

Ook al lijkt het voor de hand liggend, zeker met Valentijnsdag, toch zijn het bijzondere wijnen die hier vandaan komen. De Beaujolais kent 10 cru's, de betere wijnen uit het wijngebied Beaujolais. Deze wijnen vormen de absolute top van de Beaujolais. De 10 gemeenten die cru wijnen produceren liggen in het noorden van de Beaujolais. De bodem bevat hier veel graniet en granietgruis, waarop de gamay druif het voortreffelijk doet.

Elke cru omvat precies 1 gemeente die uit één of soms meer dorpen bestaat. Alle wijngaarden binnen die gemeente mogen de naam van de cru voeren.
En één daarvan is dus de cru Saint-Amour. Een cru du Beaujolais Saint-Amour is meer geconcentreerd van smaak dan een 'gewone' Beaujolais en al helemaal niet te vergelijken met de Beaujolais Nouveau/Primeur.

De Beaujolais wijnen worden gemaakt van de voor deze streek kenmerkende druivenras gamay. Kenmerkend zijn de lichte, paarsrode kleur van het sap, weinig tannines en relatief laag in de alcohol. Daarnaast kan de wijn op een moderne- of traditionele manier worden gemaakt.

De wijnen die worden gemaakt volgens de moderne methode zijn soepel en plezierig. Met veel fruit in de geur- en smaak, worden ze het beste binnen anderhalf jaar na de oogst gedronken. De wijnen gemaakt volgens de traditionele methode zijn veel steviger en voller, die kun je het best 4 tot 8 jaar bewaren.

De wijnen uit Saint-Amour zijn charmant, verleidelijk, verfijnd en elegant.

Ongeacht hoe jouw Valentijnsdag verloopt, aan de wijn hoeft het niet te liggen ;-)

Joyeuse Saint-Valentin!

 

Over de Beaujolais, de Nouveau en wat er nog méér te ontdekken valt.

Wil je meer weten over de andere Crus du Beaujolais en de Villages?
Dan mag je dit gratis e-book niet missen! En natuurlijk gaan we het hebben over de gamay druif en de belangrijkste bodem voor kwalitatieve Beaujolais: graniet. Want gamay en graniet, vormen de gouden combinatie voor een grote Beaujolaiswijn met terroir en finesse.

Klik hier om het ebook Beaujolais meteen (gratis) te downloaden

 

Antwoord op meer wijnvragen?

De afgelopen jaren heb ik (Jeroen) tijdens de wijncursussen en workshops, veel vragen beantwoord van wijnliefhebbers.

De 25 meest gestelde vragen & de antwoorden hierop, heb ik gebundeld in dit handige e-book. Je kunt het hier gratis downloaden.