De vijf regels voor een ideale wijnopslag

Waar moet een ideale wijnopslag aan voldoen? 

Laten we eerst de wijnen onderverdelen in 2 categorieën:

1. Direct te drinken wijnen: De meeste wijnen die je tegenkomt in de supermarkt of bij de wijnspeciaalzaak zijn bedoeld om vrijwel meteen van te genieten.

Witte en rosé wijnen zijn meestal het beste binnen één tot twee jaar na het jaartal (= oogstjaar) dat op het etiket staat aangegeven. Rode wijnen geven je wat meer speling en kunnen vaak langer bewaard worden, al hangt dit sterk af van het type wijn en de herkomst.

2. Bewaarwijnen: Mocht je enkele bijzondere flessen op de kop tikken die je wilt bewaren, dan is het belangrijk om de 5 regels voor een ideale wijnopslag in acht te nemen:

    • Stabiele temperatuur: Ideaal is een temperatuur tussen de 10 en 12°C. Kleine afwijkingen zijn geen probleem, maar vermijd grote temperatuurschommelingen.
    • Juiste vochtigheidsgraad: Een luchtvochtigheid van 65 tot 80% is ideaal. Te droog en de kurk kan krimpen; te vochtig kan leiden tot schimmel en etiketschade.
    • Goede ventilatie: Zorg voor voldoende luchtcirculatie om onaangename geuren te voorkomen die de kwaliteit van de wijn kunnen aantasten.
    • Bescherm tegen licht: Vooral UV-licht kan schadelijk zijn en de verouderingsproces van wijn door oxidatie versnellen.
    • Trillingsvrij: Laat de wijn ongestoord rijpen zonder de moleculaire structuur te verstoren door trillingen.

Met deze richtlijnen kun je ervoor zorgen dat je wijnen onder de best mogelijke omstandigheden bewaard blijven, klaar om op het perfecte moment geopend te worden. Proost op jouw wijnavonturen!

Vond je dit interessant? Lees dan ook:

Hoe kan ik mijn wijn het beste bewaren?

Welke wijnen zijn geschikt om te bewaren?


Antwoord op meer wijnvragen?

De afgelopen jaren heb ik (Jeroen) tijdens de wijncursussen en workshops, veel vragen beantwoord van wijnliefhebbers.

De 25 meest gestelde vragen & de antwoorden hierop, heb ik gebundeld in dit handige e-book. Je kunt het hier gratis downloaden.