Welke wijnen zijn geschikt om te bewaren?

Welke wijnen zijn geschikt om te bewaren?

De meeste wijnen die nu verkrijgbaar zijn, zijn bedoeld om op korte termijn te drinken. Meestal zijn het geen bewaarwijnen.

Wil je toch wijnen bewaren, dan zijn over het algemeen de rode wijnen het meest geschikt hiervoor. Dit komt onder andere door de tannines die in rode wijn zitten.

De tannines komen uit de steeltjes en schillen van druiven en uit eikenhouten vaten. De tannines werken als een natuurlijk conserveringsmiddel en nemen af naarmate de wijn ouder wordt. Daarom zijn de tannines in oudere wijnen minder ‘hard’ dan in jonge rode wijnen.  

De witte- en rosé wijnen zijn over het algemeen minder geschikt om te bewaren dan rode. Wit en rosé drink je binnen één tot twee jaar na het oogstjaar, dat op het etiket vermeld staat.

Maar een goede Riesling bijvoorbeeld, kan met gemak ouderen. Zonder tannines. Dit komt door de relatief hoge zuurgraad van de betere Rieslings. Witte wijnen waarvan het appelzuur tijdens het wijnbereidingsproces is omgezet in het veel mildere melkzuur, hebben een lagere zuurgraad en kunnen minder goed ‘ouderen’.

 

(artikel gaat verder onder de video)

 

Wat zijn echte bewaarwijnen?

Dat zijn voornamelijk wijnen die een traditionele wijnbereiding hebben ondergaan. Let goed op aanduidingen als premier cru, grand cru of de crus classés. Dit is een aanduiding van kwalitatief betere wijnen. De eenvoudigere AOC of AOP wijnen zijn over het algemeen geen echte bewaarwijnen. Hieronder een richtlijn voor wijnen die je met een gerust hart kunt bewaren:

 

Rode bewaarwijnen:

Frankrijk: Bordeaux, Bourgogne, Côtes du Rhône (Cornas, Côte Rôtie en Hermitage) Italië: Barolo, Barbaresco, Nebbiolo, Chianti Riserva, Brunello di Montalcino Spanje: reserva en gran reserva uit de Rioja en Ribera del Duero Californië en Australië: de betere Cabernet Sauvignons

Witte bewaarwijnen:

Frankrijk: Bourgogne: Chablis, Meursault en Puligny Duitsland: de betere Rieslings

Edelzoete wijnen:

(vaak de zogenaamde botrytiswijnen, die hebben edele rotting ondergaan) Frankrijk: Sauternes, Vouvray en Coteaux du Layon Duitsland: Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese en Eiswein Italië: Vin Santo

Port:

Vintage Port en Colheita Port, dit zijn de flessen met het jaartal op het etiket.

 

Wil je wijnen gaan bewaren?

Lees dan hier de vijf regels voor een ideale wijnopslag.

Antwoord op meer wijnvragen?

De afgelopen jaren heb ik (Jeroen) tijdens de wijncursussen en workshops, veel vragen beantwoord van wijnliefhebbers.

De 25 meest gestelde vragen & de antwoorden hierop, heb ik gebundeld in dit handige e-book. Je kunt het hier gratis downloaden.