open-fles-wijn-bewaren

Hoe lang kun je wijn bewaren, als de fles open is?

Genieten van een goed glas wijn is heerlijk, maar wat als de fles nog niet helemaal leeg is? Misschien stel je zelfs het drinken van een glas wijn uit, omdat je de fles niet op krijgt. Wijn is een natuurproduct en gaat achteruit op het moment dat het wordt blootgesteld aan zuurstof.

 

Over het algemeen kan je de wijn zeker nog één tot twee dagen bewaren. Hierbij moet wel gezegd worden dat je de fles wijn goed moet afsluiten. Doe de originele kurk of schroefdop erop. Bewaar de wijn koel. En als je geen kelder of wijnklimaatkast hebt, dan is de koelkast de beste optie. Oók voor een rode wijn. Bij het te warm bewaren zal de wijn eerder en sneller achteruit gaan en niet meer lekker smaken.

 

Let er ook op dat je de fles rechtop bewaart. Het gaat immers om de veroudering van de wijn, doordat deze in contact komt met zuurstof. En als je een halve fles wijn liggend bewaart, heeft deze een groter oppervlak dat in contact komt met zuurstof, dan wanneer dezelfde fles rechtop staat.

 

(artikel gaat verder onder de video)

Tegenwoordig zijn er ook mooie oplossingen, van bijvoorbeeld Vacuvin om de overgebleven lucht uit de wijnfles te verwijderen. Zodat de wijn niet blootgesteld wordt aan onnodige oxidatie.

Wat ook mogelijk is, is om een wijn in een kleinere fles over te gieten zodat je minder extra lucht hebt. Er zijn ook nieuwe, vrij prijzige, uitvindingen op de markt waarbij een inert gas (meestal stikstof) in de fles gespoten kan worden om de wijn langer te bewaren.

Antwoord op meer wijnvragen?

De afgelopen jaren heb ik (Jeroen) tijdens de wijncursussen en workshops, veel vragen beantwoord van wijnliefhebbers.

De 25 meest gestelde vragen & de antwoorden hierop, heb ik gebundeld in dit handige e-book. Je kunt het hier gratis downloaden.