afdronk-wijn

Wat is de afdronk van een wijn? Waar moet ik op letten?

Met de afdronk van de wijn wordt de nasmaak bedoeld. Dit zijn dus de indrukken die in je mond achterblijven nadat je de wijn hebt doorgeslikt of hebt uitgespuugd. Bij een goede afdronk blijft de smaak lang hangen. De smaken en indrukken blijven dan lang in je mond.

Hier gaat het om alle indrukken van de wijn, de zuren, de tannines, de aroma’s en de structuur. Is de afdronk kort dan zal je deze na ongeveer 5 seconden kwijt zijn. Een lange afdronk kan wel meer dan 15 seconden blijven hangen.

Dan is er natuurlijk nog de vraag of je de wijn mag doorslikken of moet uitspugen. Om een indruk te krijgen van de afdronk is het uitspugen niet noodzakelijk. Wel is het zo dat als je veel wijnen wilt proeven, je beter de wijn kunt uitspugen dan alles doorslikken.

Op grote wijnproeverijen zijn vaak honderden wijnen te proeven en het is niet aan te raden, om die allemaal door te slikken ;-)

 

Antwoord op meer wijnvragen?

De afgelopen jaren heb ik (Jeroen) tijdens de wijncursussen en workshops, veel vragen beantwoord van wijnliefhebbers.

De 25 meest gestelde vragen & de antwoorden hierop, heb ik gebundeld in dit handige e-book. Je kunt het hier gratis downloaden.