Wijn Karaferen of Decanteren?

Als je in een restaurant uit eten gaat, kan het zijn dat je een sommelier een fles wijn ziet uitschenken in een karaf. Wat is dit precies?

Karaferen is het overschenken van wijn vanuit de fles in een karaf.

Vanuit de karaf wordt de wijn dan in het glas geschonken. Dit doe je om de wijn te beluchten of om zuurstof toe te voegen aan de wijn. Dit wordt vooral gedaan bij jonge wijnen of wijnen die zo complex zijn dat ze anders niet goed tot hun recht komen.

Door het toevoegen van lucht worden de aanwezige geuren en smaken als het ware losgemaakt en komen ze meer tot hun recht. Iets anders dan karaferen, is decanteren.

(artikel gaat verder onder de video)

Decanteren is het overschenken van wijn in een karaf.

Het doel van decanteren is om de wijn van zijn bezinksel (depot) te scheiden. Wijnen die enige tijd op de fles gerijpt zijn kunnen depot of bezinksel afzetten op de bodem van de fles. Dit wil je niet in je glas hebben. En om dat te voorkomen wordt de wijn gedecanteerd. Decanteren is een heel nauwkeurig proces om er voor te zorgen dat dit bezinksel niet meekomt in de karaf.

Het is in eerste plaats al belangrijk dat een wijn met bezinksel rustig behandeld wordt en niet geschud of met een snelle handeling uit een rek of kast wordt gepakt. Hierdoor kan het bezinksel loskomen en zich door de fles begeven. 

Vervolgens is het de kunst om de wijn zonder het bezinksel in de karaf te krijgen. Vergeet hierbij ook niet om de flessenrand schoon te maken,  want anders gaat het vanaf het begin al mis.

Als je kijkt naar het karaferen dan is het een logische vraag of je niet gewoon de fles eerder open kunt maken. Dat heeft echter weinig tot geen effect! Een wijn gaat alleen ademen of wordt belucht door intensief contact met zuurstof. 

De opening van de flessenhals is hiervoor niet voldoende. Je kan wel de wijn in je glas doen en dan walsen. Het walsen is het ronddraaien van je glas waardoor de wijn ronddraait. Hierdoor komt er voldoende lucht bij de wijn. Daarnaast kan je de wijn natuurlijk ook gewoon karaferen.

Vond je dit interessant? Lees dan ook:

Helpt het om de wijn te laten ademen?

 

Antwoord op meer wijnvragen?

De afgelopen jaren heb ik (Jeroen) tijdens de wijncursussen en workshops, veel vragen beantwoord van wijnliefhebbers.

De 25 meest gestelde vragen & de antwoorden hierop, heb ik gebundeld in dit handige e-book. Je kunt het hier gratis downloaden.