Malbec-World-Day-Wereld-Malbec-Dag-2023

Malbec World Day / Wereld Malbec Dag 2023

Ja je leest het goed, 17 april 2022 is het weer wereldwijde malbec dag!
In dit artikel neem ik je mee naar de oorsprong van de malbec druif, de opkomst in Argentinië en de smaak- en intensiteit van de druif.

Oorsprong van de malbec

De oorsprong van de malbec druif ligt in het Franse Cahors, een wijngebied in het zuidwesten van Frankrijk. In de Cahors wijnen is malbec de hoofdrolspeler en wordt hij vaak aangevuld met de druivenrassen merlot en tannat.
In de Franse Loire streek wordt de malbec ook wel ‘cot’ genoemd en vaker geblend met de druivenrassen gamay en cabernet sauvignon.

Met zijn dieppaarse kleur en dieprode rand is de malbec goed te onderscheiden van andere druivenrassen. Door deze donkere tonen staat de druif bekend als de belangrijkste druif voor de ‘zwarte wijn’ uit Cahors.

Vroeger was de druif ontzettend populair onder de wijndrinkers in Frankrijk, maar helaas ging het klimaat tegen werken en werd de kwaliteit van de wijn steeds minder en de opbrengst steeds lager. Hierdoor werd de malbec druif grotendeels vervangen door de populaire merlot, cabernet franc en de cabernet sauvignon.

Opkomst van de malbec in Argentinië

Sinds de 16de eeuw was er wijnbouw in Argentinië, maar helaas ontwikkelde de wijnbouw zich niet verder. De president van Argentinië wilde daar verandering in brengen. Op 17 april 1853 overtuigde de president zijn regering dat het van cruciaal belang was om geld te steken in de wijnbouw.  De president vroeg een Franse landbouwer om malbec wijnstokken vanuit Frankrijk naar Argentinië te brengen. Vanaf dat moment is alles veranderd. Malbec heeft hier een geheel eigen stijl gekregen die de weg naar veel wijnliefhebbers heeft gevonden. Inmiddels is de malbec de belangrijkste blauwe druif van Argentinië geworden!

De druif malbec

De malbec druif is een gevoelige, kleine druif en is donker van kleur. Het rijpingsproces duurt lang en malbec heeft een droog, zonnig klimaat nodig om goed door te kunnen rijpen. Schimmels zijn een echte boosdoener voor dit druivenras en daarom is het van groot belang dat het in de nachten afkoelt na een warme, zonnige dag.

Over de kwaliteit valt daarom veel te twisten. Al gauw wisten de Argentijnen een veel toegankelijkere, vriendelijkere wijn van de malbec druif te maken dan de Fransen. De wijngaarden in Mendoza, het grootste wijngebied van Argentinië, liggen tot op wel 3000 meter hoogte.

Overdag vangen de druiven veel zon en in de nacht dalen de temperaturen flink, soms wel met een verschil van 20 graden. Dit zorgt voor een langer rijpingsproces en voldoende zuren in de wijn. Het zonlicht zorgt echter ook voor meer UV stralen waardoor de schil dikker is en dus rijpere tannines bevat.

Het klimaat verschil tussen Frankrijk en Argentinië geeft daarom in beide landen een hele andere wending aan de malbec druif. Zo zijn de malbec wijnen uit Frankrijk vaak veel steviger van smaak en de malbec wijnen uit Argentinië juist voller, rijper en soepeler.

Een eenvoudige malbec wijn heeft fruit aroma’s van pruimen, bramen en kersen met vaak een licht, dieprode kleur.

Bij de goede Argentijnse malbec komen er meer aroma’s van specerijen, zwarte fruit, stevige tannines en een volle body naar voren.

Wijn en spijs tip

Zin in een lekkere wijn en spijs combinatie waarbij de fantastische smaak van de malbec druif goed tot zijn recht komt?

Varkensvlees, een steak of toch liever een pikant gerecht? Zelfs spaghetti Bolognese past uitstekend bij deze mooie wijn.
Voor de vegetariërs onder ons kun je in combinatie met paddenstoelen, geroosterde groenten en een geitenkaas heerlijk meegenieten van een mooie malbec.

Proost!

Antwoord op meer wijnvragen?

De afgelopen jaren heb ik (Jeroen) tijdens de wijncursussen en workshops, veel vragen beantwoord van wijnliefhebbers.

De 25 meest gestelde vragen & de antwoorden hierop, heb ik gebundeld in dit handige e-book. Je kunt het hier gratis downloaden.