Wijn en Chocolade combineren. Hoe doe je dat?

wijn & spijs

Chocolade is vaak lastig in combinatie met wijn. Waar moet je letten als je jouw overheerlijke chocoladedessert wil combineren met een goed glas wijn voor het ultieme after diner moment?

Net als bij spijs moet je bij de combinatie van wijn en chocolade letten op een paar basiselementen. Dat begint bij de bereiding. Hoe is het gerecht gemaakt? Bijvoorbeeld een bavarois, brownie of een taart waarbij de warme chocolade je tegemoetkomt op het moment dat je hem opensnijdt.

Op de tweede plaats is de temperatuur belangrijk, wat is de temperatuur van jouw gerecht? Is het op kamertemperatuur, koelkasttemperatuur of warm. En, ook niet onbelangrijk: gaat het om witte-, melk- of pure chocolade? Oh – vergeet vooral ook eventuele toevoegingen zoals munt, vanillesaus of slagroom niet.

Het analyseren van je dessert klinkt niet zo smakelijk maar het helpt je zeker bij het maken van een goede keuze voor de combinatie met wijn. Er zijn veel verschillende soorten mooie dessertwijn op de markt, maar die zijn niet allemaal even goed geschikt om met chocolade te combineren. Of lastiger nog: met pure chocolade.

Een van de meest klassieke voorbeelden waarbij dat wel kan is Banyuls. Deze zoete dessertwijn met tonen van rood fruit combineert mooi met het bittere, stroeve mondgevoel van de pure chocolade. 

Antwoord op meer wijnvragen?

De afgelopen jaren heb ik (Jeroen) tijdens de wijncursussen en workshops, veel vragen beantwoord van wijnliefhebbers.

De 25 meest gestelde vragen & de antwoorden hierop, heb ik gebundeld in dit handige e-book. Je kunt het hier gratis downloaden.