Wat is de juiste serveertemperatuur voor wijn?

serveertemperatuur wijn

De smaak van wijn is afhankelijk van vluchtige componenten die gevoelig zijn voor temperatuur. Daarom is het belangijk om de wijn op de juiste temperatuur te serveren. 

Over het algemeen kun je zeggen dat wij in Nederland onze witte wijnen te koud drinken – en onze rode wijnen te warm. Wat zijn de beste serveertemperaturen en waar moet je op letten?

Wat is de beste schenktemperatuur voor wijn?

De serveertemperatuur is sterk afhankelijk van de wijn die je gaat drinken. Het is belangrijk om te weten dat de temperatuur van een wijn positieve en negatieve elementen zal versterken. Serveer je een witte wijn te koud dan zal de geur en smaak minder goed aanwezig zijn. Is een rode wijn te warm dan kan het aanwezige fruit bijna als gekookt overkomen en de alcohol als branderig. Het is dus belangrijk om hiervoor op te passen.

Veel mensen serveren een rode wijn op kamertemperatuur. Dit lijkt de ideale temperatuur maar…

De kamertemperatuur wordt dan wel gezien als zijnde tussen 16 – 18 °C. Net als vroeger. Dus niet zoals wij tegenwoordig onze kamertemperatuur hebben tussen 20 – 22 °C.

Drink witte wijn niet te koud, rode wijn vooral niet te warm. Wijnen die te koud worden geserveerd, laten niet gemakkelijk hun aroma's los. De wijn komt dan gesloten en vlak over. Op een wat hogere temperatuur lijkt de witte wijn geuriger, vriendelijker en ronder. 

Drink rode wijnen niet te warm: de alcohol gaat overheersen, de wijn verliest zijn nuances en wordt log en zwaar. 

Hieronder een handige tabel met serveertemperaturen:

Soort wijn Serveertemperatuur
Zoete-, eenvoudige witte-, rosé- en mousserende wijnen tussen   6 – 10 °C
Apéritief- en dessertwijnen tussen   8 – 10 °C
Jonge fruitige en lichte rode wijnen tussen 10 – 12 °C
Complexe, droge witte wijnen tussen 12 – 16 °C
Krachtige rode wijnen en port tussen 15 – 18 °C

Hou hierbij altijd in gedachten dat je een wijn beter te koud kunt serveren, dan te warm.

Wijn bereikt na het schenken uiteindelijk toch de kamertemperatuur. Dus als je de wijn wat koeler inschenkt is dat niet erg. Zeker niet in een warmere omgeving.
Proef voor het effect maar eens een glas rode wijn dat bijvoorbeeld even buiten in de zon of bij de verwarming heeft gestaan.

 

Experimenteren met temperaturen

Soms kan het lekker zijn om een wijn net een beetje te koud te serveren.
Door met de temperatuur te spelen kun je de smaak van de wijn een beetje beïnvloeden.  

Als je de wijn op een koelere temperatuur schenkt, komt de wijn frisser en minder zoet over. Serveer je een wijn op een wat warmere temperatuur, dan lijkt hij voller en zachter. En dessertwijnen lijken dan wat zoeter. 

Bewaar rode wijnen op kamertemperatuur en leg ze voor serveren ongeveer 15 min in de koelkast. Een lichte rode wijn zoals bijv. pinot noir of Beaujolais schenk je wat meer gekoeld dan een zwaardere rode wijn zoals een Bordeaux of Rioja.

Antwoord op meer wijnvragen?

De afgelopen jaren heb ik (Jeroen) tijdens de wijncursussen en workshops, veel vragen beantwoord van wijnliefhebbers.

De 25 meest gestelde vragen & de antwoorden hierop, heb ik gebundeld in dit handige e-book. Je kunt het hier gratis downloaden.